Comisia Europeana a trimis joi, 8 noiembrie, Ministerului de Finante, o scrisoare de punere in intarziere pentru aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA.
Conform Comisiei Europene, aceasta masura contravine atat normelor UE in materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului) cat si libertatii de a presta servicii (articolul 56 din TFUE)
Scrisoarea de punere in intarziere din partea Comisiei Europene vine ca raspuns la cererea de derogare pentru split TVA de la Directiva UE privind sistemul comun de TVA, formulata de Ministerul de Finante, la o luna de la data la care in Romania, devenea obligatoriu aplicarea sistemului de plata defalcata a TVA-ului pentru mai multe categorii de contribuabili.
In cazul in care, in urmatoarele doua luni, Romania nu ia masuri cu privire la renuntarea la sistemul platii defalcate a TVA, Comisia va putea transmite un aviz motivat autoritatilor romane, urmand procedura de infringement.
Aproximativ 18000 de platitori de TVA arondati in sistemul platii defalcate a TVA asteapta masurile care vor fi luate de Guvern in urmatoarele doua luni. Mecanismul de plata defalcata a TVA a creat o sarcina administrativa importanta atat pentru societatile comerciale oneste care deruleaza operatiuni impozabile in Romania, cat si pentru restul societatilor care inregistrau un plafon redus de obligatii principale restante la TVA si care erau obligate la respectarea rigorilor birocratice pe care le presupune mecanismul de plata defalcata a TVA.
Ca o reactie la solicitarea Comisiei Europene de eliminare a platii defalcate a TVA, Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat ca o eventuala modificare a sistemului de colectare a TVA va fi aplicabila de la 1 ianuarie 2019, dupa analiza scrisorii de fundamentare a respingerii derogarii de catre Comisia Europeana.