In data de 18 august 2018 va intra in vigoare Legea 176/2018 privind internshipul.
Astfel ca, incepand cu aceasta data a devenit reglementata munca persoanelor care au implinit varsta de 16 ani si care doresc sa presteze o activitate specifica, atat in scopul castigarii experientei profesionale si dobandirii abilitatilor profesionale intr-un anumit domeniu cat si in scopul obtinerii unui venit.
Contractele de internship pot fi incheiate si de persoane care au implinit varsta de 15 ani, numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali.
Legea reglementeaza organizarea programului de internship, contracul, procedura de evaluare dar si beneficiile pentru companiile care angajeaza programele de internship.
Pe scurt, unele aspecte de interes pentru cei interesati de acest program:
Organizatia – gazda, poate organiza programe de internship cu respectarea urmatorelor conditii:
Internii sunt indreptatiti la o indemnizatie pentru internship cel putin egala cu 50% din echivalentul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Durata timpului de munca pentru un intern este de maximum 40 de ore pe saptamana si se stabileste prin contractul de internship. In situatia internilor cu varsta sub 18 ani, durata timpului de munca pentru a desfasura activitate in baza unui contract de internship este de maximum 30 de ore pe saptamana, dar nu mai mult de 6 ore pe zi.
Legea reglementeaza, pe rand, atat drepturile cat si obligatiile internului, ale indrumatorului si ale coordonatorului.
Programele de internship se pot organiza oricand in decursul unei perioade neintrerupte de 12 luni
Durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive.
Intre intern si organizatia-gazda se poate incheia un singur contract de internship.
De retinut: Incheierea unui contract de internship in scopul de a evita incheierea unui contract individual de munca pentru efectuarea activitatii respective este interzisa, sub sanctiunea nulitatii absolute.
Procedura de evaluare este de asemenea reglementata:
Evaluarea activitatii internului se realizeaza pe baza unui referat de evaluare, intocmit de indrumator in termen de 5 zile lucratoare de la finalizarea programului de internship, care va cuprinde descrierea activitatilor desfasurate de intern, modul de indeplinire al acestora, tinand cont de:
Referatul de evaluare se aduce la cunostinta internului, prin notificare scrisa, in termen de 7 zile lucratoare de la data finalizarii programului de internship.
In termen de 5 zile de la comunicarea referatului de evaluare final, organizatia-gazda are obligatia de a elibera internului un certificat de internship care mentioneaza, perioada, activitatile desfasurate si calificativul obtinut in urma programului de internship desfasurat.
Avantajele pentru societatile care doresc sa aplice programele de internship:
La incetarea contractului de internship, partile pot conveni ca activitatea sa continue prin incheierea, in conditiile legii, a unui contract individual de munca.
La sfarsitul programului de internship, daca nu s-a decis incheierea unui contract individual de munca, activitatea inceteaza.
Organizatiile-gazda care, in termen de 60 de zile de la finalizarea programului de internship, incheie un contract individual de munca cu persoana care a desfasurat programul de internship primesc, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, o prima de promovare a angajarii in cuantum de 4.586 de lei pentru fiecare persoana astfel angajata, dupa indeplinirea obligatiei de mentinere a raporturilor de munca pentru o perioada neintrerupta de cel putin 24 de luni. Acordarea primei de promovare a angajarii se realizeaza in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie.
Cuantumul primei de promovare a angajarii, se actualizeaza anual prin hotarare a Guvernului, in functie de rata inflatiei.
Sursa: Monitorul Oficial